Győr, Kazinczy u. 10-12.

Építés helye: 9021 Győr, Kazinczy u. 10-12.
Megrendelő: Korona Garden Kft.
Munka jellege: generálkivitelezés
Kivitelezés éve: 2022

Győr belvárosában a Kazinczy u. 10-12. - Sarló köz 2-ben egy többszáz éves műemléki épület rekonstrukcióját és bővítését végezte társaságunk.

Az épület rekonstruálását és bővítését követően nyolc lakást, két üzletet és egy bisztrót alakítottunk ki. A szolgáltató egységek jól elválasztottan, külön a lakásoktól kaptak helyet az épületben. Az üzletek, illetve a vendéglátóipari egység az utcafrontról közelíthetőek meg, míg a lakások bejárata az udvar irányából biztosított. Az emeleten öt lakás található. Egyes lakások belső két szinttel rendelkeznek, így az alaprajzi kialakításában az adottságokhoz képest minél nagyvonalúbb térszervezésre, több hálószobás egységek kialakítására nyílt lehetőség. A tetőtérben a meglévő lépcsőházat kiegészítendő új lépcsővel bővült az épület a Kazinczy utca felől. A tetőtérben további három lakást alakítottunk ki.

Érdekesség

Az 1703-ban felvett telekkönyvben a Kazinczy utcai (akkor még Szent Mátyás utca volt) homlokzati hosszai megegyeztek az 1617-es méretekkel, ami gyakorlatilag megegyezik a mai méretekkel. Az évek során több tulajdonos váltotta egymást, mígnem az államosítást követően városi tulajdonba került, és 1958. után jelentős átalakításra, átépítésre került sor. Társaságunk kivitelezési munkáit folyamatos kutatói felügyelet kísérte, hogy az előkerülő egyes részek történeti, műemléki értékét meghatározzák. A homlokzati kőszfinszeket kőszobrász-restaurátor állította helyre.